אדריכלות ירוקה

ריבוי אסונות הטבע ותופעות מזג האוויר הקיצוניות ברחבי העולם, הבהירו דבר אחד – יש לנו 'בית' אחד משותף ומחובתנו לשמור עליו. על מנת להבטיח עתיד טוב יותר עבור הדורות הבאים, עלינו להתחיל לקחת אחריות על עולמנו בטווח הארוך. מתוך תובנה זו נולדה המילה האחרונה בארכיטקטורה – אדריכלות ירוקה.

מהי אדריכלות ירוקה?

אדריכלות ירוקה היא גישה לבנייה ידידותית לסביבה המיושמת משלב התכנון המוקדם ועד לשימוש במבנה. מטרתה של האדריכלות הירוקה היא ליצור מבנים שיצמצמו את הפגיעה בסביבה תוך התחשבות בחומרי בניה אקולוגים וביעילות של הבית כך שיהיה חסכוני באנרגיה, במים ובחומרי הגלם.

בניה מסוג זה, המכונה גם בנייה אקולוגית, מיועדת להבטיח הגנה מקסימלית על הסביבה. עם זאת, בנוסף למשמעותה הערכית של אדריכלות ירוקה, היותה הטרנד העדכני ביותר בתחום הארכיטקטורה הופכת אותה לצעירה, אופנתית ומושכת עבור כל מי שמתמצא בעיצוב אורבני בן זמננו וכן עיצוב מבני מגורים.

יתרונות של בנייה ירוקה:

  • חסכון רב באנרגיה, מים וחשמל – באמצעות מערכות למחזור מים, מערכות סולאריות לייצור חשמל מהשמש, שימוש בחומרים מבודדים מחום וקור (חוסך שימוש רב במזגנים) ובנוסף מיקומי הפתחים במבנה מאפשרים זרימה חופשית של אוויר.
  • חסכון בכסף – מבנה ירוק תורם לצמצום משמעותי של צריכת החשמל והמים וכתוצאה מכך עלויות התפעול של הבית פוחתות.
  • בנייה ידידותית לסביבה – בית שנבנה באדריכלות ירוקה צורך פחות חשמל, חוסך מים, ומשתמש בחומרים שהייצור שלהם לא מזהם את הסביבה.
  • מבנה בריא יותר למגורים – בזכות שימוש בחומרים שאינם פולטים מזהמים וקרינה לאוויר, אוורור טוב יותר, חשיפה גדולה יותר לתאורה טבעית ובידוד.
  • השקעה לטווח ארוך- מבנים אלו נמכרים במהירות רבה יותר ומחירם בשוק גבוה יותר.

חסרונות של בנייה ירוקה:

  • עלויות הבנייה – עלויות הבנייה הירוקה גבוהות יותר מאשר בנייה רגילה, אך החיסכון בעלויות בהפעלת ותחזוקת המבנה הירוק מפצה על עלות הקמתו. בנוסף בניה ירוקה מצריכה יועץ בניה ירוקה.
  • איתור בעלי מקצוע – לצורך תיקונים או שיפוצים עתידיים תצטרכו לאתר אנשי מקצוע שמבינים בניה ירוקה כדי שלא יפגעו במערכות הקיימות.
  • בירוקרטיה תקנות הבנייה הירוקה מחייבות הסמכה של כל מבנה לתקן בנוסף לאישורים הנדרשים לקבלת היתר בנייה ותעודת גמר.

תהליך רישוי – אדריכלות ירוקה:

רישוי של כל בניה צריך לעבור אצל וועדת התכנון העירונית, אבל בניה ירוקה צריכה לעמוד גם בתקן של המשרד להגנת הסביבה. יועץ בניה ירוקה/אדריכל שמתמחה בבניה ירוקה ילווה את תהליכי התכנון ויוודא שהמבנה אכן עומד בכל הדרישות. כדי לקבל את תעודת הבניה הירוקה צריך לצבור נקודות, כל עמידה בקריטריון מזכה בנקודות. הסעיפים הם מגוונים וכוללים נצילות אנרגטית, עמידה בתקנים ירוקים של חומרי הבניה, שעות חשיפה לשמש, סוגי זכוכיות בחלונות, גישה לתחבורה ציבורית, זרימת אוויר ועוד.

מהו תקן בניה ירוקה?

התקן הישראלי לבנייה ירוקה (ת"י 5281) מדרג את המבנים בישראל עפ"י תשעה קריטריונים לבנייה ירוקה (אנרגיה, קרקע, מים שפכים וניקוז, בריאות ורווחה, תחבורה, חומרים, ניהול אתר בנייה, פסולת וחדשנות). הדירוג מבוסס על צבירת נקודות ונע בין כוכב אחד לחמישה כוכבים בהתאם לפירוט הבא:

1 כוכב – 55 נקודות

2 כוכבים – 65 נקודות

3 כוכבים – 75 נקודות

4 כוכבים – 83 נקודות

5 כוכבים – 90 נקודות

לצורך עמידה בתקן, על המבנים לקבל דירוג של כוכב אחד לפחות ולשם כך לצבור 55 נקודות לפחות טרם אכלוס המבנה.

אדריכלות ירוקה – מחירים:

מחיר תכנון בית באדריכלות ירוקה לא שונה ממחיר תכנון בית רגיל ונע בין 3-7% מעלות הבניה, המחיר עולה ככל שהפרויקט מורכב ומושקע יותר.
מחיר יועץ בניה ירוקה נע בין 7,000-10,000 ₪.
מחיר יועץ מערכות מחזור מים נע בין 5,000-10,000 ₪, תלוי בגודל המבנה ומורכבות המערכת.

סיכום:

במשרד מוזס רישוי ותכנון אדריכלי, אנו מאמינים שאדריכלות ירוקה היא אדריכלות נכונה. משרדנו דוגל בבניה ירוקה ובחיסכון משמעותי בהוצאות התפעול של הבית.
זכרו, כל אחד מאתנו יכול לבחור את מידת ההשקעה הכספית שמתאימה לו כדי להפוך את ביתו ואת חייו לירוקים יותר. באמצעים פשוטים וזולים ותוך ניהול נכון של תהליך הבניה ניתן להשיג תוצאות מרשימות שהשפעתן על חיינו ועל הסביבה שלנו הן אדירות.

צרו אתנו קשר עוד היום על מנת שנוכל לתת לכם ייעוץ אישי על הפרויקט הבא שלכם.

למידע נוסף השאירו פרטים