מה הוא ממ"ד?
ממ"ד , מיגונית או מרחב מוגן דירתי הוא חדר נחוץ במדינתנו. הממ"ד משמש אותנו להגנה בתקופות לחימה, אך בסופו של דבר, הוא חדר. ממ"ד יכול לשמש כחדר שינה נוסף בדירה או כל חדר אחר, למעט חדר רחצה או מטבח.
ממ"ק, זה ראשי תיבות של מרחב מוגן קומתי והוא נועד לספק הגנה לקומת מגורים שלמה בבניין מגורים.
מה אומר החוק לגבי הוספת ממ"ד?
הממ"ד ניתן בהליך רישוי מקוצר במידה ומדובר במבנה פשוט ולרוב, לא ניתן למנוע מדייר להוסיף אותו. החל משנת 1991 חוק בניית ממ"ד מחייב הוספת ממ"ד לכל מבנה חדש וכל מבנה ישן ללא ממ"ד, כמעט תמיד יכול ליהנות מהתוספת.
ניתן לבנות ממ"ד מעבר לקו בניין ובמקרים רבים גם בקו בניין 0 (גבול מגרש) בפרסום הקלה. ישנה חשיבות רבה להוספת ממ"ד תוך פגיעה מינימלית בדירה, בזרימת האוויר ובאור השמש. יש להיזהר שדלת הממ"ד לא תוצב בחללים מרכזיים, דבר העלול להביא לפגיעה גסה בעיצוב הפנים של הדירה.
מה ההבדל בין הוספת ממ"ד לבית פרטי לעומת בניין משותף?
בבית פרטי לדייר יש חופש מוחלט לגבי הוספת הממ"ד ומיקום הממ"ד.
בבית משותף נידרש אישור של 60% מדיירי הבניין.
הממ"ד יבנה תמיד במגדל ממ"דים בשונה מבית פרטי ועל בעל הדירה להתחשב בקירות הממ"ד שירדו לשכנים ולקרקע.
בניית ממ"ד ללא היתר
בניית ממ"ד ללא היתר אפשרית לאור המצב במדינה בעקבות מלחמת חרבות ברזל,.
בימים אלו אושר תיקון בחוק התכנון והבנייה החדש, המאשר פטור מהגשת בקשה להיתר לממ"ד בבתים צמודי קרקע.
נכון להיום, יש להגיש את תוכנית הממ"ד לפיקוד העורף, עליהם להחזיר תשובה תוך 14 ימי עבודה, לאחר קבלת אישורם ניתן להתחיל בבניית הממ"ד. תוך 45 יום מתום הבנייה יש להגיש לעירייה תוכנית 'בהליך פטור מהיתר'.
מהו עובי תקני לקיר ממ"ד
עובי תיקני לקיר ממ"ד נע בין 25 ל40 ס"מ בהתאם לסוג הקיר (קיר חיצוני, פנימי, עם חלון).
המגבלות שבתוספת ממ"ד:
כאשר מדובר בגינה של הדייר בטאבו, הוא רשאי לעשות כרצונו על הקרקע. אך, במידה והגינה היא חלק מהרכוש משותף, בעל הדירה מחויב בקבלת אישור % 75 מהבעלים ברכוש המשותף. 70% מקירות הממ"ד, חייבים לרדת לקרקע, לכן, כאשר מדובר בדירה שאינה דירת קרקע, עלול הדבר להזיק לשכנים שמתחת, ליקר את עלויות הבנייה ולרוב הדבר יצריך שימוש ברכוש המשותף. תוספת הממ”ד כפופה לאישור הג"א/ פיקוד העורף.
עובי הקירות יקבע לפי מיקומם ולפי כמות קירות החיצוניים של הממ"ד. לכל ממ"ד חייבים להיות 3 צינורות אוויר לפנים ולחוץ וכן דלת הכניסה לממ"ד צריכה להיות לכל הפחות במרחק של 2.20 מ' מקיר חיצוני.
היתרונות שבתוספת ממ"ד:
- מבחינת רישוי היתרונות הם רבים. המחוקק הוסיף תיקונים רבים כדי למנוע התנגדויות לתוספת ממ"דים. אחוז המתנגדים צריך להיות גדול מ40%, במילים אחרות, דרושה הסכמה רק של 60% מהדיירים.
- הליך ניתן בהליך רישוי מזורז.
- מבחינה הנדסית, הממ"ד, מעבר להיותו חדר מוגן המגן עלינו בתקופות לחימה, הוא מחזק את הבניין בצורה משמעותית וכן נחוץ ביותר לחיזוק מפני רעידות אדמה.
- ממ"ד הוא שטח שירות, על כן עם תכנון נכון ניתן לנצל אותו בצורה כזו שתאפשר ניוד של שטח עקרי למקומות אחרים בדירה. (לשאול) לדוגמא, אם נוצלו כל זכויות הבנייה בדירה, ניתן יהיה לבנות את הממ"ד ולהוסיף שטח עקרי במקום אחר.
או למשל, אם הדיירים מעוניינים להכשיר מרפסת סגורה ולהוסיף מרפסת חדשה, ניתן יהיה להוסיף ממ"ד בדירה ולסגור עם השטח העיקרי הנוסף את המרפסת וכן להוסיף 12 מ"ר מרפסת חדשה ע"פ חוק התכנון והבניה.
על כן, אם התכנון נעשה בצורה נכונה וחכמה, תוספת ממ"ד יכולה לשנות את הדירה בצורה נפלאה ומשמעותית. מוזס רישוי ותכנון הינו משרד המתכנן עשרות תוספות ממ"דים בשנה. אנו מקדמים הליכי רישוי לתוספת ממ"ד בבתים פרטיים, מבני רכבת דו קומתיים, בניינים גבוהים ומגדלים בבנייה רוויה. הליך הרישוי לתוספת ממ"ד שמקדם משרדנו הוא מהמהירים ביותר בארץ. מדובר בהליך נפוץ המוכר לנו היטב, אותו אנו מקדמים ביעילות רבה.
פנו אלינו עוד היום ותדעו אין ניתן להוסיף ממ"ד בדירתכם, מה יהיה התכנון והמיקום הנכון לתוספת עבורכם ובאיזה הליך ניתן לבצע זאת.
תוספת ממ"ד לבית או לדירה אמנם נועדה להעניק מענה של מיגון מפני התקפות טילים, אולם למעשה מדובר גם בהוספה של שטח לנכס המעלה את ערכו ומאפשר לעצבו מחדש. עקב הקלות שונות בתקנות ובחוק, הוספת ממד הרבה יותר מהירה, פשוטה ואפשרית לעומת תוספות אחרות, ומי שמתכנן אותה נכון יכול ליהנות מיתרונות רבים.
היבטי מיגון של הממ"ד
בראש ובראשונה, הוספת ממד לבית פרטי או לדירה נועדה לתת מענה מיגוני לשוהים במקום. המטרה של המרחב המוגן הדירתי היא להגן עליכם מפני התקפות של טילים אשר בהן במקרים רבים לא ניתן להגיע למקלט עקב קוצר הזמן, ואכן – מקרים רבים מוכיחים את החשיבות העליונה של הממ"ד להצלת חיים. באופן כללי, הממ"ד צריך להיות בגודל של לפחות תשעה מטרים רבועים, וצריך להיות בו חלון עם עמידות בפני הדף ואטימות בפני גזים, כמו גם דלת אטימה כנגד הדף וכנגד גזים. מעבר לכך, קירות הממ"ד חייבים להיות עשויים מבטו מזוין מלא ובעובי של עשרים סנטימטרים אם מדובר בקיר פנימי, או שלושים וחמישה סנטימטרים אם יש חלון נגרר.
כמו כן, הדלתות צריכות להיפתח כלפי חוץ וכמה סנטימטרים מתחת לרצפה של החדר כדי שלא ייפתחו מעצמן ובאופן חזק פנימה בזמן פיצוץ. בממד צריך להיות גם צינור אוורור וישנה אפשרות לחברת מסננים ומשאבות חמצן, המעניקים פתרונות שהייה ארוכי טווח כמו גם הגנה מפני התקפות כימיות וביולוגיות.
האם ממד נחשב שטח עיקרי?
ממ"ד לא נחשב כשטח עיקרי, ממ"ד מוגדר כשטח שירות.
לסיכום
אם כן, אנו מבינים כי הוספת ממד לדירה הינה חשובה מאוד לביטחון הדיירים והשוהים בה. ואולם, יש לו עוד כמה יתרונות משמעותיים ההולכים הרבה מעבר לביטחון. אז מבלי לזלזל בנושא המיגון, האמת היא שבמרבית חלקי הארץ השימוש בממ"ד הינו נדיר למדי, והשאלה היא מה נעשה עם החדר הנוסף. אכן, מדובר בעוד חדר שמצטרף לבית או לדירה ואפשר להשתמש בו למשל כחדר שינה, חדר ילדים, חדר עבודה, מחסן וכן הלאה, מלבד מטבח או חדר רחצה (כמובן שחשוב לשמור שהכניסה לממד תהיה פנויה ושהפריטים המצויים בו לא ימנעו שהייה נינוחה בעת הצורך).
אז למעשה הוספת ממד מעניקה לכם עוד חדר בדירה או בבית. ואולם, בניגוד לתוספות אחרות הכרוכות בהרבה מאוד בירוקרטיה, סיבוכים ועיכובים, כאן מדובר בהליך הרבה יותר קצר – הן מכיוון שהמדינה מעודדת עקרונית את נושא הממדים, והן מכיוון שהחדר הזה איננו מורכב במיוחד. יתר על כן, מאז מלחמת המפרץ החוק בארץ מחייב שבכל מבנה חדש המוקם בארץ יהיה מרחב מוגן דירתי, ולכן, אם יש לכם דירה ישנה או בית ישן ישנו סיכוי טוב מאוד לכך שיאשרו גם לכם את התוספת.
כפי שאמרנו, תוספת ממ"ד מעלה את ערך הנכס, בדיוק כפי שכל תוספת אחרת מעלה אותו ואף יותר מכך. בנוסף, בהיותו עשוי מבטון מזוין הוא תורם לחיזוק של הבניין, הן מפני פגיעות טילים והן מפני רעידות אדמה. כאמור, עקב הקלות שונות בהליכי הרישוי לממדים, ניתן להשתמש בהם בדרכים שונות להגדלת השטח ולעיצוב מחודש של הדירה, באופן הרבה יותר מהיר וקל מאשר כל תוספת אחרת. כך למשל, את הממ"ד אפשר לבנות גם מעבר לקו הבניין, ולא פעם אפילו בגבול המגרש.
גורם מקצועי לביצוע תוספת ממ"ד
יחד עם זאת, חשוב לזכור כי את הוספת הממ"ד יש לעשות בצורה מושכלת ונבונה מבחינה הנדסית ואדריכלית, תוך עמידה בכל התקנות של פיקוד העורף שמספק את האישור, וללא פגיעה בזרימת האוויר, באור הטבעי, בגישה לחדרים ובמאפיינים נוספים של הנכס. לכן, כדאי להיעזר בחברתנו שמאחוריה תכנון מאות רבות של תוספות ממדים וקידום הליכי הרישוי שלהם באופן המהיר והיעיל ביותר וכמובן קבלת אישור לממ"דים מול פיקוד העורף.