על רקע מצב המלחמה בו מצויה מדינת ישראל במסגרת המערכה חרבות ברזל עודכנו תקנות התכנון והבניה המתייחסות למרחבים מוגנים לסוגיהם.
מהי מיגונית ?
מיגונית היא מרחב מוגן המוצב בשטחים ציבוריים (יישובים, פארקים, גני משחקים,ועוד.) רק באזורים צמודי גדר שמטרתו לספק מיגון מידי של רקטות ופצמ"רים שזמן ההתראה בפניהן הוא קצר מכדי לאפשר גישה למקלט. באופן זה המיגונית משמשת כחלק מההגנה האזרחית של עורף. יש להיכנס אל המיגונית כאשר נשמעת אזעקת מלחמה, שהביאה מערכת התראה סדירה המזהירה את התושבים מפני סכנה קרובה של תקיפה אווירית ( מטוסים, טילים או רקטות). המיגונית נועדה להגן מפני פגיעות ישירות של פצצות מרגמה וארטילריה רקטית.
המיגונית ניתנת להצבה אך ורק ביישובים צמודי גדר בטווח של עד 40 ק"מ מהגבול הדרומי או הצפוני בהתייחס לסוג האיום הנשקף באזורים אלו ובהתאם לצרכים הביטחוניים, היא הינה יכולה להוות אמצעי מיגון לשעת חירום בפני רסיסים של רקטות או פצמ"רים אך היא אינה מהווה פתרון מיגון תיקני. בכל מקרה הצבת מיגונית בשטח מחוייבת בהוצאת היתר בניה כחוק.
ישנן כרגע הצעות חוק שאמרות להתעדכן בהמשך.
מהי מיגונית לבית פרטי ?
כדי להתמודד עם העובדה שישנם בתים פרטיים שאינם ממוגנים בצורה טובה, כמו בתים פרטיים שאין בהם ממ"דים או בתים פרטיים שאינם קרובים למקלטים, רבים מהאנשים מחפשים פיתרון זול יותר מבניית ממ"ד, אך חשוב לציין כי את המיגונית לא ניתן להציב בתוך חצר בית פרטי ובמקביל גם לא נחשבת למרחב מוגן תיקני.
קיימת אפשרות לתוספת מרחב מוגן יביל בהתאם לרשימה ולתנאים כפי שמפרסם פיקוד העורף מעת לעת.
מה ההבדל בין מיגונית לממ"ד ?
כשמדברים על הוספת ממ"ד מתכוונים למרחב מוגן שנמצא בדר"כ בדירות ובניינים חדשים והוא תנאי לקבלת היתר בניה. אך כאשר מדברים על מיגונית מתייחסים לפתרון מיגון אחר שנדרש אף הוא לעמוד בתקנים שנקבעו בחוק ושמוצב באזורים פתוחים עבור אנשים שבביתם אין ממ"ד או מקלט קרוב.
בתאריך 17.10.2023 התקיים דיון במועצה הארצית לתכנון ובניה במסגרתו הוחלט להמליץ לשר הפנים על התקנת התקנות לפטור מהיתר בניה לצורך הקמת מרחב מוגן דירתי (ממ"ד) אחד לכל יח"ד בבניה נמוכה (מבנה שאינו עולה על 2 קומות מעל פני הקרקע, או ליח"ד צמודת קרקע ובתנאי שאין ליח"ד מרחב מוגן.
חשוב לציין כי כל המפורט לעיל הינו מתוך דיון בהמלצה לשר הפנים על התקנת התקנות שהתקיים בתאריך
17.10.2023, טרם עודכנו תקנות החוק!!
| ממ"ד | מיגונית |
1 | ממ"ד הינו מרחב מוגן שממוקם באופן קבוע בדירה או בבניין מסויים. | המיגונית היא מרחב מוגן שניתן להעבירו ממקום למקום באמצעות מנוף. |
2 | בניית ממ"ד כרוכה בדר"כ בעלויות גבוהות יותר שיכולות להגיע לסכום של בין 145,000-195,000₪ | רכישת מיגונית כרוכה בעלות זולה יותר שלרוב נעה בטווח של בין 55,000-115,000 ₪ |
3 | ממ"ד נבנה בתוך הבית | המיגונית ניתנת להצבה גם בשטחים חיצוניים כגון: יישובים, פארקים, גני משחקים |
4 | ממ"ד נבנה בדר"כ בגודל אחיד בהתאם לתקנות שנקבעו ע"י פיקוד העורף. | מיגוניות מיוצרות בגדלים שונים ונמכרות בהתאם לדרישות הלקוחות. המיגונית אינה מהווה מרחב מוגן תקני כמשמעותו בחוק, ולכן אינה מהווה תחליף למרחב מוגן תקני או לצורך בהקמתו. |
האם מיגונית מחוייבת בהיתר בניה?
הצבתה של מיגונית מחוייבת בהסדרתו של היתר בנייה כחוק טרם הצבתה או לחילופין בדיעבד. בהתאם לאישור פרטני של פיקוד העורף ולצו ייעודי לנושא. בכל מקרה מיגונית אינה מהווה מרחב מוגן תיקני כמשמעותו בחוק, ולכן אינה מהווה תחליף ולא יכולה לספק עילה לפטור למרחב מוגן תיקני או לצורך בהקמתו אם יתעורר לכך צורך בעתיד.
בהתאם לקובץ תקנות מס' 8197 משנת 2019 נקבע כי הצבת מיגונית והשימוש בבה פטורה מהיתר
בתנאים הבאים :
- המיגונית תוצב בידי המדינה או בידי הרשות המקומית בתחומה
- ההצבת המיגונית מותנית באישור הרשות המוסמכת וכן באישור מהנדס העיר או הראש הרשות המקומית המוסמכת.
- ניתנה הסכמה של בעל הזכות בנכס למעט שבעל הזכות בנכס הינו מדינת ישראל, רשות הפיתוח או קק"ל שאין בו חוכר לדורות.
- המיגונית תוצב במיקום מיטבי מבחינת מרחקי הגעה וככל האפשר תשתלב בסביבתה תוך שקילת מפגעים ביטחוניים שעלולים להיווצר מהצבתה.
- מי שהציבה את המיגונית הרשות המקומית או מדינת ישראל תשקם ותחזיר את המצב לקדמותו בסיום תקופת השימוש אלא אם כן אושרה במהלכה תוכנית המתירה הצבת מיגונית ושימוש בה.
בתאריך 06.07.23 בהתאם לקובץ תקנות מס' 10701 הוארכה הוראת השעה לחוק זה עד לתאריך 06.01.25
סיכום
המיגונית הינה אכן אמצעי מיגון לשעת חירום בפני רסיסים של רקטות או פצמ"רים והוא אינו מאושר ע"י פיקוד העורף. המיגונית ניתנת להצבה אך ורק ביישובים צמודי גדר וכרוכה בהוצאת היתר בניה כחוק לצורך הצבתה. העדיפות המרבית לאמצעי מיגון הוא תכנון ממ"ד (מרחב מוגן דירתי) אשר יהיה חלק בלתי נפרד מהבית ויתוכנן עפ"י הנחיות פיקוד העורף והוא מהווה פתרון מיגון תיקני אך גם הוא כרוך בהגשת היתר בניה כחוק.
משרדנו מטפל בבניה ואישורים של עשרות ממ"דים ומיגוניות בשנה בכל רחבי הארץ. לייעוץ ותחילת תהליך צרו עימנו קשר.