073-374-6880

מאמרים

מאמרים

כמה עולה לבנות ממ"ד – מחירון ממוצע לבניית ממ"ד

תוספת ממ"ד לבית או לדירה היא פעולה הכרחית במציאות בה מצויה מדינת ישראל. היא נועדה בעיקר להעניק מענה של מיגון מפני התקפות טילים ולחסוך לכם זמן הגעה למקלט בזמני חירום. לא הרבה יודעים, אך הוספת ממ"ד לדירה היא גם הוספת שטח לנכס המעלה את ערכו ומאפשר לעצבו מחדש. עקב הקלות שונות בתקנות ובחוק, הוספת ממדקרא עוד…

בניית ממ"ד בחצר – כל מה שאתם צריכים לדעת

ראשית כל, הוספת ממ"ד לבית פרטי או לדירה נועדה לתת מענה בטיחותי לשוהים בו.ממ"ד- הוא מרחב מוגן דירתי אשר בנוי בדירות מגורים, הממ"ד יכול להיות בנוי במקום או מבנה יביל אשר מובל לדירה. פיקוד העורף דורש כי בניית ממ"ד תתבצע בצמוד לבית (לפחות לקיר אחד מקירות הבית). כמו כן, על פי הנחיות פקע"ר ניתן לבנותקרא עוד…

תוכנית הרובעים של תל אביב – המדריך המלא

תוכנית הרובעים של תל אביב נבעה מהצורך בחידוש המבנים הישנים. חידוש המבנים כחלק מהתוכנית מתאים את המבנים לסטנדרטים המודרניים של ימינו ע"י הוספות חניה, מעליות , שטחי שירות ומיגון מפני רעידות אדמה. מהי תוכנית הרובעים בתל אביב ? תוכנית הרובעים בתל אביב היא תוכנית עירונית שמתוכננת ומשולבת בתכנון העירוני של העיר. התוכנית מחלקת את העירקרא עוד…

תקדים לדירת מרתף בשדרות חן

כל משרד אדריכלים המתמחה בקידום הליכי רישוי בניה מול ועדות לתכנון ובניה, לא פעם נחשף למקרים חריגים ולסוגיות שלא משתמעות לשתי פנים. יחד עם זאת מקרים חריגים אלה, נתקלים במחסום בירוקרטי המצטט את תקנות החוק מבלי לבחון לעומק את המקרה הספציפי המוצג. במאמר זה, נציג מקרה אותו לווה משרדנו דרך לא מעט מכשולים ואשר בעזרתקרא עוד…

החלטת ערר חיובית לשימוש חורג למגורים בשדרות חן

כל משרד אדריכלים המתמחה בקידום הליכי רישוי בניה מול ועדות לתכנון ובניה, נחשף לא פעם למקרים מיוחדים שבהם קיימת תוצאה הכרחית, אך כדי להגיע עליה יש להציג טיעונים יצירתיים.  לשם כך נדרש שיתוף פעולה עם עו"ד שבקיא הן בנבכי חוק התכנון והבניה והן במהותן של התכניות החלות על המקרקעין מושא הבקשה וזאת, על מנת להובילקרא עוד…

בניית ממ"ד ללא היתר בעקבות מלחמת חרבות ברזל

בעקבות מלחמת חרבות ברזל ובשל הדחיפות הרבה בצרכי מיגון של תושבי הארץ, פיקוד העורף ומנהל התכנון אישרו חוק שיאפשר לקבל אישור לבניית ממ"ד (מרחב מוגן דירתי) בבתים צמודי קרקע תוך 14 ימי עבודה בלבד. כיצד השתנה החוק לגבי בניית ממ"ד ללא היתר? המסלול החדש הוא הוראת שעה לתקופה של שנה, המאפשרת לקבל אישור להוספת ממ"דקרא עוד…

מהי מיגונית והאם יש צורך בהיתר בניה?

על רקע מצב המלחמה בו מצויה מדינת ישראל במסגרת המערכה חרבות ברזל עודכנו תקנות התכנון והבניה המתייחסות למרחבים מוגנים לסוגיהם. מהי מיגונית ? מיגונית היא מרחב מוגן המוצב בשטחים ציבוריים (יישובים, פארקים, גני משחקים,ועוד.) רק באזורים צמודי גדר שמטרתו לספק מיגון מידי של רקטות ופצמ"רים שזמן ההתראה בפניהן הוא קצר מכדי לאפשר גישה למקלט. באופןקרא עוד…

שינוי יעוד קרקע – המדריך המלא

מהו שינוי יעוד קרקע? לכל קרקע במדינת ישראל יש יעוד אשר מוגדר באמצעות תב"ע (תוכנית בניין עיר) הקרקעות הנפוצות ביותר הן במוגרים, מסחר, תיירות, חקלאות ועוד… כול נושא יעוד הקרקע מאוד קשוח ואוסר על הקמת מבנים שאינם תואמים את יעוד הקרקע לדוגמא חל איסור על הקמת בניין מגורים מכול סוג שהוא על קרקע שיעודה הוגדרקרא עוד…

מהן תקנות סטייה ניכרת?

תכנית בניין עיר (תב"ע) הינה תכנית המסדירה זכויות והוראות בניה בתחום המגרש. חוק התכנון והבניה מסמיך את הועדה המקומית לאשר שינויים מהוראות תב"ע בהליך של שימוש חורג או הקלה וזאת לצורך שיפור התכנון המוצע. יחד עם זאת שינוי מתב"ע אשר אינו מהווה שיפור תכנוני קל, מהווה סטייה ניכרת ולא ניתן לאשרו במסגרת הקלה בהיתר בניה.קרא עוד…

מה ההבדל בין שטח עיקרי ושטח שירות?

פתיחה קצרה לכל חלקה יש תב"ע אשר מנחה וקובעת מה מותר לבנות בחלקה, בנוסף התב"ע מגדירה את כמויות השטחים הבנויים המותרים בחלקה. יש להבחין בין 2 סוגים של שטחי בניה, שטח עיקרי ("ראשי") – המטרה העיקרית של הנכס (מגורים, מטבח, חדרי שינה וכד') ושטח שירות ("משני")- שטח שמשרת את המטרה העיקרית, חניות, ממ"ד וכו. מהוקרא עוד…

שימוש חורג בקרקע חקלאית

מבנה חקלאי – הגדרה מבנים  חקלאיים הינם מבנים התומכים ומסייעים לפעילות החקלאית ומשמשים לייצור חקלאי או לגידול בעלי חיים, המבנים החקלאיים מחולקים כמפורט: מבנים בהם מתבצעת פעילות הייצור החקלאי. מבני שירות לטיפול בתוצרת חקלאית לאחר קטיף, כגן: אחסון, קירור, מיון ואריזה. מבני שירות אחרים כגון: סככות ומחסנים לציוד וכלים ותוצרת חקלאית. מבנים הנדרשים לעיבוד התוצרתקרא עוד…

המדריך המלא לקבלת היתר בנייה בישראל

прочитать статью на русском языке כל משפחה מגיעה לשלב בחיים שהיא רוצה לעשות שינוי משמעותי בדירה, להוסיף חדר לילד נוסף, להוסיף מרפסת שמש גדולה לשימוש המשפחה או להרוס את כל הדירה ולבנות דירה חדשה לחלוטין עם חלל מגורים חדש שמתאים בדיוק לשימוש האישי של הדיירים. עבודות אלה דורשות היתר בניה על פי חוק. מהו היתרקרא עוד…

פה זה לא אירופה: 5 סיבות שבגללן הליך רישוי הבניה בארץ מסורבל וממושך

זה לא סוד שתהליכי רישוי הבניה בישראל ארוכים ומורכבים, אבל איפה אנחנו ביחס לסטנדרט הבינלאומי? כל מה שרציתם לדעת על ההבדלים בין תהליכי הרישוי בישראל לעומת מדינות מתקדמות אחרות במשך עשרות שנים, אנו, הישראלים, זוכים לדימוי חלוצי של אלו ש"פשוט הולכים על זה" ומסוגלים להוציא לפועל תכניות מורכבות במהירות מסחררת. הפער בין הדימוי המפורסם לביןקרא עוד…

מהו מבנה יביל למגורים?

מבנה יביל הינו מבנה מבנייה קלה נייד וטרומי המגיע מוכן ומורכב מהמפעל ללא חיבור לתשתיות, המבנה מהווה פתרון מגורים זמני. המבנה הוא נייד המאפשר הוזזה ממקום למקום . הוא מציע פתרון תוך פרק זמן יחסית קצר לבנייה מתקדמת. עלות המבנה אמורה להיות נמוכה יחסית ומהירות הקמתו יכולה להגיע לעלות גבוהה יחסית. משקלם של הקירות ומחיצותקרא עוד…

הוצאת היתר בניה בדיעבד – המדריך המלא

ברחבי הארץ ישנן לא מעט חריגות בניה מסיבות רבות ומגוונות, רבים מתחילים בפעולות בנייה ללא היתר בניה מוסדר, לפעמים מתום לב וחוסר ידע ולפעמים תוך נקיטת סיכון. חריגות בניה על פי החוק הינן עבירה פלילית הכרוכה בקנסות כבדים, יחד עם זאת, הרשויות כן מאפשרות לבצע תהליך של הסדרת המצב הקיין והוצאת היתר בניה בדיעבד עליוקרא עוד…

תכנון מרפסת זיזית/קונזולית – כל מה שאתם צריכים לדעת

כיצד מרפסות זיזיות שונות ממרפסות שמש אחרות? אילו תקנות רלבנטיות לתכנון מרפסת קונזולית? למה חשוב לבחור חברת אדריכלות ברמה גבוהה? כל התשובות לכל השאלות תוספת מרפסת לדירה יכולה להיות דרך מצוינת להגדיל את מרחב המחיה שלכם, לספק לכם גישה לחלל חיצוני ולגוון את שגרת היומיום שלכם. עם זאת, כאשר מדובר בתכנון מרפסות זיזיות או קונזוליות,קרא עוד…

היתר בנייה בירושלים – המדריך המלא

במה שונה התהליך של בקשת היתר בניה בירושלים מאשר בערים אחרות? כל מה שאתם צריכים לדעת כדי להוציא היתר בניה העיר הבירה במהירות האפשרית. הוצאת היתר בניה נדרשת בכל מקרה של שינוי בדירה, למעט כאשר השינוי אינו קונסטרוקטיבי ובמקרים מוחרגים נוספים. המהלכים הדורשים היתר בניה מפורטים בסעיף 145 לחוק התכנון והבנייה. עורך בקשה להיתר בניה צריךקרא עוד…

היתר בניה ברמת גן – המדריך המלא

היתר בנייה הינו רישיון לבנייה על מגרש הניתן על ידי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ברשות המקומית. כאשר מעוניינים בבניית בית או בניין חדש, תוספת למבנה קיים, הרחבת מבנה קיים וכדומה יש צורך בקבלת היתר בניה. כל בקשה להיתר בניה נבחנת ונבדקת בקפידה רבה וצריכה להתבצע בהתאם לתוכנית התב"ע (תכנית בנין עיר). הוצאת היתר בנייה כרוכה בקבלת אישור ממוסדות וגופים שוניםקרא עוד…

רישוי מקוון – תהליך הגשה מקוונת להיתר בניה

כחלק מתהליך הדיגיטציה של שירותי משרדי הממשלה השונים, הוקמה מערכת בשם 'רישוי זמין', המערכת מאפשרת הגשת בקשה להיתר בנייה באופן מקוון לחלוטין. מערכת 'רישוי זמין' מתחברת  באופן אוטומטי לגופים ורשויות בישראל ומציעה כלים המסייעים לתהליך הגשת הבקשות להיתר. מהי מערכת רישוי זמין? מערכת רישוי זמין מהווה חלופה מקוונת לגרמושקה, המסמך המסורתי המודפס על נייר, ואתקרא עוד…

היתר בניה לעבודה מצומצמת

היתר בניה לעבודה מצומצמת האם התהליך הארוך של היתרי הבנייה נדרש לכל העבודות? מסתבר שלא, חוק התכנון והבניה קבע מסלול מהיר ופשוט יחסית להוצאת היתר בנייה לסוג עבודות בנייה מצומצמת. מהי עבודה מצומצמת? עבודה מצומצמת היא בנייה בבניין קיים או ליד הבניין הקיים אשר לא פוגעת ומשנה את שלד הבניין ומערכותיו. למעשה אלו נחשבות פעולותקרא עוד…

מהו החוק החדש שיחליף את תמ"א 38

מה זה תמ"א 38? תוכנית הנועדה לצורך חיזוק מבנים מפני רעידות אדמה ומיגונם בפני ירי טילים. אדריכלות תמ"א 38 הוא הכינוי הרשמי לתוכנית מתאר ארצית לחיזוק מבנים קיימים מפני רעידות אדמה. תמ"א 38 מחולקת לשני מסלולים המעלים את שווי הדירה באופן משמעותי וכך גם את רמת חייהם של בעלי הדירות. הראשון הוא תמ"א 38/1 בוקרא עוד…

גרמושקה – המדריך המלא

מה זה גרמושקה? השם גרמושקה מגיע מהשפה הרוסית שפירושה אקורדיון. כיוון שהגרמושקה מורכבת ממספר שרטוטים ותוכניות המחוברים זה לזה ומקופלים באופן שמזכיר אקורדיון. כמעט כל פעולת בנייה מחייבת קבלת היתר בניה מהועדה המקומית לתכנון ובנייה. הגרמושקה מכילה בתוכה את פרטי פעולת הבניה המתוכננת, פרטי מהנדס, אדריכל, בעל מגרש ובעלי זכויות בנכס. בנוסף בצד הגרמושקה שתיקרא עוד…

פטור מהיתר בניה- איזה עבודות פטורות מהיתר?

סעיף 145 לחוק התכנון והבניה, התשכ"ה- 1965, ותקנות התכנון והבניה (עבודות ושימושים הטעונים היתר). תשכ"ז – 1967 קובעים מהם המקרים שבהם יש להגיש בקשה להיתר בניה. במסגרת סעיף 145ג לחוק ניתנה בידי שר הפנים הסמכות לקבוע סוגי עבודות ושימושים הפטורים מהיתר בניה ככל שהם עונים על כללים כדלקמן: העבודות הינן פשוטות מבחינה הנדסית. לא מהוותקרא עוד…

תוספת בנייה לבית פרטי

תוספת בנייה המיועדת עבור בעלי בתים פרטיים או דירות קרקע המעוניינים להגדיל את שטח המבנה הקיים. הרחבת השטח או תוספת בניה על הגג מצריכה קבלת היתר בניה. על מנת להכין את הבקשה לקבלת היתר בנייה עבור הרשות המקומית יש צורך באיסוף מסמכים ואישורים. תוספת חדר לבית קרקע תוספות בנייה לבתים פרטיים הן רבות ומגוונות וכוללותקרא עוד…

השבחת נכסים – כל מה שאתם צריכים לדעת

פעולת ההשבחה של הנכס משדרגת ומעלה את ערכו ובכך הופכת אותו לאטרקטיבי יותר בשוק בין אם מדובר בנכס להשכרה או למכירה. קיימות מספר אפשרויות להשבחת הנכסים החל משדרוג קוסמטי קל, דרך שיפוץ ועד לתוספות בניה. הכתבה הבאה מיועדת למשקיעים פרטיים אשר מעוניינים לקבל כללים ודרכי פעולה להשקעה נכונה בנכס אותו ניתן להשביח בצורה אופטימלית, במינימוםקרא עוד…

זכויות בניה על גג משותף- כל מה שצריך לדעת

הצמדת זכות השימוש בגג של בניין לדירה כלשהי, אינה גוררת הצמדה של זכויות הבנייה הניתנות לניצול על גבי אותו הגג. למעשה, זכויות הבנייה האלו שייכות לכל בעלי הדירות ונחשבות חלק מהקניין שלהם. למרות האמור לעיל, במקרים מסויימים זכויות הבניה על הגג מוצמדות לדירות בקומה העליונה וזאת בהתאם למוגדר בתכנית בניין עיר (תב"ע) החלה על האזורקרא עוד…

היתרי בניה והליך רישוי בתל אביב

היתר בנייה הינו רישיון לבנייה על מגרש הניתן על ידי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ברשות המקומית. כאשר מעוניינים בבניית בית או בניין חדש, תוספת למבנה קיים, הרחבת מבנה קיים וכדומה יש צורך בקבלת היתר בניה. כל בקשה להיתר בניה נבחנת ונבדקת בקפידה רבה וצריכה להתבצע בהתאם לתכנית התב"ע (תכנית בנין עיר). הוצאת היתר בנייה כרוכהקרא עוד…

עיבוי בינוי – המדריך המלא

לאור הצורך בחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה, מיגונם בפני ירי טילים וקידום תוכנית התחדשות העירונית, אושרה בממשלה תוכנית ארצית הנקראת תמ"א 38.תוכנית זו כוללת 2 מסלולים: 38/1 – עיבוי ובינוי בניינים קיימים, 38/2 – הריסת בניינים ובנייתם מחדש. מהו עיבוי בינוי? עיבוי ובינוי הינה תוכנית להגדלת ניצול הקרקע במתחם מגורים קיים ללא צורך בהריסת המבנה.קרא עוד…

זכויות בניה – מהן ואיך מחשבים אחוזי בנייה מותרים?

"זכויות בניה" הינו אחד המושגים החשובים בתחום התכנון והבניה, המבטא את הפוטנציאל התכנוני והתועלת הכלכלית שניתן להפיק מהקרקע עליה הוא חל.אז מהן זכויות בניה? אילו סוגים של זכויות בניה קיימים? כיצד ניתן לבדוק זכויות של בניה? כיצד מחשבים זכויות בניה? ומה חשוב לבדוק לפני שמתחילים לבנות? מהן זכויות בניה? "זכויות בניה" (המכונות גם "אחוזי בניה")קרא עוד…

כמה זמן לוקח לקבל היתר בניה?

הרפורמה בתכנון, רישוי ובניה במסגרת תיקון 101 לחוק התכנון והבניה קבעה לוחות זמנים לתהליכי רישוי שונים עבור רשות הרישוי ומכון הבקרה וזאת במטרה לקצר, לייעל ולפשט הליכי רישוי בניה. לצורך כך וכחלק מתהליך הדיגיטציה של שירותי משרדי הממשלה השונים, בשנת 2016 הושקה מערכת רישוי זמין של מנהל התכנון המאפשרת הגשת בקשה להיתר בניה באופן מקוון.תהליךקרא עוד…

בניה קלה ללא היתר- כיצד לקבל אישור על בניה קלה?

בניה קלה הינה שיטת בניה מתקדמת המאפשרת הוזלה ניכרת של עלויות וקיצור משמעותי של משך הבניה. על רקע מצוקת הדיור החריפה ומחירי הנדל"ן המזנקים, מספקת שיטת הבניה פתרונות יצירתיים למבני ציבור, משרדים ואף למגורים, ובכך מסייעת בין היתר למשפחות צעירות ומשפרי דיור להגשים חלום ולקנות בית משלהם במחיר שפוי. חשוב לציין כי בניה קלה אינהקרא עוד…

עלות הוצאת היתר – כמה עולה להוציא היתר בניה?

עלות הוצאת היתר הבניה היא עלות משתנה שמושפעת מגורמים רבים. מי שמציין מחיר "פיקס פרייס" בטלפון הוא איש מקצוע לא מנוסה שמחסיר מיכם פרטים רבים. באופן מאוד גס וכללי ניתן להגיד שעלות סטנדרטית להיתר לוילה או תוספות בניה של עד 150 מ"ר, נעה בין 40,000– 50,000 ₪ בתוספת מע"מ כחוק, בפרויקטים בסדר גודל גדול יותר,קרא עוד…

היתר בניה להתקנת פאנלים ומערכות סולאריים (פוטו וולטאית)

מהי מערכת פוטו וולטאית? מערכת סולארית הופכת את קרינת השמש לאנרגיה חשמלית המכונה גם אנרגיה פוטו וולטאית. תהליך הפקת אנרגיה זו נעשה באמצעות פאנלים סולאריים המהווים מרכיב עיקרי (אך לא היחיד) של כל המערכת הסולארית והוא אחראי להפוך את אנרגיית השמש לזרם חשמלי ישיר. פאנלים סולריים עמידים בפני גשם, רוח וברד ומותקנים בדרך כלל עלקרא עוד…

השבחת קרקע- כל מה שאתם צריכים לדעת

השקעות בשוק הנדל"ן נהיו אטרקטיביות בשנים האחרונות עבור משקיעים רבים. אחת ההשקעות המניבות ביותר היא רכישה של הקרקע במחיר נמוך, השבחתה ומכירתה במחיר גבוה. השבחת הקרקע יכולה להניב תשואה גבוה מרוב ההשקעות, אך בכדי לזכות בתשואה זו כדאי להכיר את התהליך והאפשרויות העומדות בפניכם בדרך להשבחת הקרקע.  מה זה השבחת קרקע?  השבחת הקרקע היא פעולהקרא עוד…

באיזו עיר תקבלו היתר בניה מהר יותר?

בואו נודה על האמת, מעטות הרשויות המקומיות בארץ שיודעות לעבוד ביעילות ולשחרר היתרי בניה ובכלל, לתת שירות טוב. הסחבת במתן ההיתרים יכולה להגיע גם לשנתיים, בלי סיבה אמיתית. מסתבר שיש רשויות שדווקא הסגר בחודש מרץ עשה רק טוב לתושבים שלהן. כתבה: מיקי מנור כל בנייה או שיפוץ מכל סוג דורשים ביקורים רבים בוועדה המקומית לתכנוןקרא עוד…

רישיון/היתר זמני

מהו רישיון או היתר זמני? רישיון או היתר זמני מעיד על כך שהעסק פועל על פי החוק אך עדיין אינו נמצא בסטטוס רישיון עסק, רישיון או היתר זמני ניתן לעסקים על מנת שיוכלו לפעול באופן ארעי עד קבלת רישיון העסק הקבוע. רישיון או היתר זמני ניתן לתקופה שלא עולה על שנתיים. רישיון עסק זמני ניתןקרא עוד…

כל מה שרצית לדעת על תוספות בנייה

במידה ומעוניינים בתוספות בנייה מסיבות שונות כגון, הילדים גדלו ויש צורך בחדר נוסף, או שמעוניינים להוסיף חדר עבודה, ניצול של אחוזי הבנייה וכדומה. זכויות הבנייה של מבנה צריכות להכיל את היקף הבנייה הפוטנציאלי, זכויות הבנייה רשומות בתוכנית בניין העיר (תב"ע). על מנת לבדוק האם קיימות זכויות בנייה מומלץ לפנות לאגף ההנדסה בעירייה או ברשות המקומית.קרא עוד…

איך בודקים אם יש חריגות בנייה ואם קיים היתר בניה? – מוזס

חריגות בנייה כוללות שינויים במבנה או בחזית של בניין ללא אישורים או היתרים. חריגות בנייה נחשבות להפרת החוק התכנון והבנייה. חשוב לדעת שחריגת בנייה נחשבת לעבירה פלילית ויכולה לגרום להעמדה לדין. כל בנייה מצריכה אישור של הרשות המקומית מטעם וועדת התכנון והבנייה. חריגות בנייה מתייחסות לבנייה שאין עליה אישור או לסטייה משטח הבנייה שבו הותרקרא עוד…

קובית חריגות בנייה
דילוג לתוכן